ANTİ-DAMPİNG VERGİSİ NEDİR?
- yapicim
- 4 Eki 2022
- 1 dakikada okunur
DTÖ Anti-Damping Anlaşması hükümlerine göre, bir malın normal değerinin altında bir fiyatla ihraç edilmesi damping olarak tanımlanmaktadır.
Normal değer ise aynı/benzer malın yurtiçi satış fiyatı, bir başka ülkeye ihraç fiyatı veya maliyet artı makul kâr yöntemiyle hesaplanan fiyattır.
Dampinge konu ithalatın yerli üretim dalı üzerinde zarar veya zarar tehdidi oluşturması halinde ülkelerin karşı tedbir olarak anti-damping vergisi uygulama hakkı bulunmaktadır. Bunun için Anlaşmada belirlenen usul çerçevesinde, yerli üretim dalının yeterli bilgi ve kanıtlarla şikayeti üzerine veya re’sen başlatılacak, şeffaf ve tarafların katılımına açık yürütülecek soruşturma neticesinde damping, zarar ve her ikisi arasında illiyet bağının bulunduğunun kesin olarak tespit edilmesi gerekmektedir.
Soruşturmalarda, ithalatçı ve ihracatçı firmaların soruşturma merci ile işbirliği yapmaları halinde, savunma hakları bulunmaktadır. Diğer bir ifadeyle, damping yapmadıklarını ve/veya ithalatçı ülkedeki üretime zarar vermediklerini ispatlamalarına imkan tanınmaktadır. Bunun için tarafların öncelikle kendilerine gönderilen oldukça kapsamlı soru formunu doldurması icap etmektedir. Soru formunda ticari gizlilik içeren satış ve maliyetler en küçük ayrıntısına kadar sual edilmektedir. İşbirliği yapılmaması halinde soruşturma merci, soruşturmayı şikayet dosyası dahil elindeki en iyi bilgilere dayanarak tamamlayacaktır. Diğer bir ifadeyle, yerli üretim dalının şikayet dosyasında iddia ettiği dampingin doğru olduğu kabul edilerek en yüksek oranda anti-damping vergisine tabi olunması kaçınılmaz olacaktır.