
Murat YAPICI
Genel Müdür
Uluslararası ticaret ve yatırım politikaları ile anti-damping, sübvansiyon ve korunma önlemlerinde soruşturmacı ve yönetici olarak edinilmiş
36 yıllık bilgi birikimi ve tecrübe sizinle

Murat YAPICI (1964) Ticaret Bakanlığı’nda uzun yıllar Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü yapmıştır. AB üyelik konuları, Gümrük Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşmalarından sorumlu olarak, Gümrük Birliğinin Güncellenmesi ve Japonya, İngiltere ile dahil bir çok Serbest Ticaret Anlaşmasının müzakeresinde Başmüzakereci görevini yürütmüştür.
İthalat rejimi ve ticaret politikası önlemlerinin bütününden sorumlu İthalat Genel Müdürü V. ile DTÖ dahil tüm uluslararası ekonomik ilişkilerden sorumlu Anlaşmalar Genel Müdürü görevlerinde de bulunmuştur.
Yurtdışında ülkemizi temsilen farklı dönemlerde Tokyo Ticaret Başmüşaviri, Londra Ticaret Başmüşaviri ve Tokyo Ticaret Müşavir Yrd. olarak vazife yapmıştır. Japonya piyasasını ve iş kültürünü yakından bilmektedir.
1986 yılında mülga Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığında Uzman Yardımcısı olarak başladığı kariyeri esnasında, Damping ve Sübvansiyon Soruşturmaları Dairesinin kuruluşundan itibaren Uzman, Şube Müdürü ve Daire Başkanı, ardından Ticaret Politikası Önlemlerinden sorumlu İthalat Genel Müdür Yardımcısı ve İthalat Genel Müdür Vekili pozisyonlarında bulunmuştur.
DTÖ, AB, ABD, İngiltere, Japonya, dış ticaret ve sanayi politikaları, anti-damping/sübvansiyon ve korunma önemleri, teşvikler, ticaret ve yatırım geliştirme konuları ile ikili, bölgesel ve çok taraflı ticari ilişkilerde ve müzakerelerde deneyim sahibidir. İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Mevzuatın yazımı ve marjı hesabı, zarar değerlendirmesi ve yerinde doğrulama dahil soruşturma sisteminin oluşturulmasında önemli katkıları olmuştur. 100'den fazla soruşturma yürütmüştür. Ülkemize karşı açılan soruşturmalarda ihracatçılarımıza destek vermiştir. Mısır’ın ülkemize karşı inşaat demirinde uyguladığı anti-damping vergisi hakkında DTÖ'de başlatılan panelde davacı olarak Türk heyetinin başkanlığını yürütmüştür. DTÖ Anti-Damping Komitesi ve Kurallar Müzakere Grubunda Türkiye'yi temsil etmiştir. Aynı zamanda, DTÖ Anlaşmazlıkların Halli davaları için Panelist olarak kayıtlıdır.
Yüksek lisans tezini "DTÖ Anti-Damping Anlaşması ve Türk İşletmeleri Açısından Değerlendirilmesi" konusunda, Bakanlıkta Uzmanlık tezini ise o zaman için Türkiye'de ilk çalışma olan "Avrupa Topluluğunda Korunma Önlemleri" hakkında yazmıştır.
Ankara Üniversitesinde TR-AB ekonomik ilişkileri konusunda lisans ve yüksek lisans dersleri ile geçmişte Yönetim Kurulunda yer aldığı ATAUM’da uluslararası ticaret, küreselleşme ve AB konularında dersler vermiştir. DTÖ Anti-Damping Anlaşması başta olmak üzere Ticaret Politikası Önlemleri konusunda çeşitli ortamlarda ders anlatmıştır. DTÖ’nün davetlisi olarak Kazakistan’da bölge ülkelerine Türkiye’nin anti-damping uygulamaları hakkında konferans vermiştir.
Ankara Üniversitesi SBF’den İşletme Yüksek Lisans derecesi bulunmaktadır. ODTÜ Petrol Mühendisliğinden mezun olmuş ve aynı üniversitede yüksek lisansını tamamlamıştır. Hollanda Utrecht Üniversitesinde uluslararası iktisadi ilişkiler alanında lisans üstü çalışma yapmıştır.
İyi derecede Japonca ve İngilizce bilmektedir.